Prevencija

Prevencija moždanog udara

Primarna prevencija primjenjuje se kod osoba koje nisu imale nikakve naznake moždanog udara. U toj prevenciji ponajprije je važna promjena životnog stila. Zdrav način prehrane ima presudnu ulogu u prevenciji od moždanog udara.

Sekundarna prevencija ubraja i kiruršku terapiju. Ako se dopplerom ustanovi da je krvna žila u vratu sužena više od 70 posto, onda se ona mora operirati jer su istraživanja pokazala da mnogo bolju prognozu imaju osobe koje su operirane od onih koji su dobivali samo lijekove.

ŽELITE LI IZRAČUNATI SVOJ RIZIK OD MOŽDANOG UDARA?

MOŽDANI UDAR MOŽE SE SPRIJEČITI!

4 JEDNOSTAVNA SAVJETA ZA PROVJERU RIZIKA OD MOŽDANOG UDARA

  • Koliki je Vaš krvni tlak?
  • Kolika je Vaša razina šećera u krvi?
  • Koliki su Vaši lipidi?
  • Provjerite svoj puls! Ako povremeno osjećaju lupanje srca ili vrtoglavica uzeti EKG test!


Hranom protiv moždanog udara

riba Dva-tri puta tjedno treba jesti plavu ribu, koja sadržava velike količine nezasićenih masnih kiselina korisnih za održavanje zdravog mozga i protočnosti krvnih žila. Uz ribu preporučuje se maslinovo ulje.
zeleno povrće Zeleno povrće obiluje vitaminom E, koji je snažan antioksidans važan za bolju moždanu funkciju. 
žitarice Žitarice se smatraju funkcionalnom hranom jer sadržava antioksidanse, prehrambena vlakna, fitoestrogene, vitamine i minerale.
orašasti plodovi Orašasti plodovi bogati su omega 3-kiselinama, što je važno za krvožilni sustav i srce, te vitaminima i mineralima. Dnevno se ne preporučuje više od šalice orašastih plodova, jer su bogati mastima.
šumsko voće Šumsko voće sadržava velike količine vitamina C, koji djeluje kao snažan antioksidans.
rajčica Rajčica dobro djeluje na srce, krvne žile i smanjuje krvni tlak. Bogata je karotenom, provitaminom A i likopenom, koji ima antikarcinogeno svojstvo.
češnjak Češnjak ima različita ljekovita svojstva, a smanjuje krvni tlak, sprečava zgrušavanje krvi, snižava kolesterol u krvi i rabi se kod srčanih oboljenja.
čokolada I crna čokolada ima pozitivan učinak na krvožilni sustav.
zeleni čaj Što se tiče pića, zeleni čaj djelotvoran je za detoksikaciju organizma, jačanje imuniteta te prevenciju od krvožilnih i malignih bolesti.
crno vino Alkoholna pića treba umjereno konzumirati. Preporučuje se dvije čaše crnog vina na dan jer sprečava stvaranje ugrušaka u krvi i smanjuje rizik od moždanog udara. 
 

Tjelesna aktivnost, manje stresa...

tjelesna aktivnost Važna je i redovita tjelesna aktivnost, koja se može sastojati od trideset minutnog umjerenog vježbanja ili hodanja. 


Kao bi se smanjio rizik od nastanka moždanog udara, treba prestati pušiti i što više izbjegavati stres.

U svakodnevnom životu važan je i mali predah nakon ručka kako bi srce skupilo energiju i mozak opskrbilo krvlju na adekvatan način


O prevenciji moždanog udara možete pronaći više na: https://strokeprevention.info/
 

 

Prijava za volontiranje


Pristupnica za članstvo