O moždanom udaru

Moždani udar može se dogoditi neočekivano i u bilo kojoj situaciji. U 85% slučajeva moždani udar je uzrokovan začepljenjem krvne žile ugruškom. Tada se oštećenje mozga i invaliditet mogu umanjiti/spriječiti lijekovima (trombolizom) i mehaničkom trombektomijom. Važno je doći u bolnicu čim nastupe simptomi moždanog udara. Tromboliza se može primjeniti unutar 3 do 4,5 sata, a mehanička trombektomija unutar 6 sati od početka simptoma moždanog udara. Učinkovitost je veća ako se ranije primjene. 
Što je moždani udar?

Što je moždani udar?

Moždani udar može biti ishemijski (uzrokovan ugruškom koji začepi arteriju) ili hemoragijski (uzrokovan puknućem krvne žile i prodiranjem krvi u okolno tkivo). Globalna je prijetnja životima, zdravlju i kvaliteti života.
Kako prepoznati moždani udar?

Kako prepoznati moždani udar?

Simptomi moždanog udara su: oduzetost lica - obješen rub usana;  utrnulost dijela tijela - jedna ruka pada; poremećaji govora; nagla, jaka glavobolja, bez jasnog uzroka, praćena povraćanjem.
 
 
Posljedice moždanog udara

Posljedice moždanog udara

Uspješnost oporavka nakon moždanog udara ovisi o opsegu moždanog oštećenja, pacijentovu zalaganju, vještini i trudu medicinskog tima te o suradnji obitelji i prijatelja…
Moždani udar u brojkama

Moždani udar u brojkama

Moždani udar ne bira dob, spol, vrijeme ni mjesto. Zadesit će 1 od 6 osoba u dobi od 15 do 60 godina.
Situacija je alarmantna i zahtijeva hitne mjere

Situacija je alarmantna i zahtijeva hitne mjere

Broj moždanih udara mogao bi porasti za 34 posto u idućih 15 do 20 godina!
Vodič za pacijente i njihove obitelji

Vodič za pacijente i njihove obitelji

Akademkinja Vida Demarin autorica je ovog Vodiča za bolesnike i njihove obitelji s mnogo korisnih informacija i praktičnih savjeta za lakši i bezbolniji put oporavka.

 

Popunite obrazac kako biste se prijavili na listu


Prijava uspješna! Hvala Vam na učlanjivanju.