Kako pomoći osobama da se oporave i uzdignu nakon moždanog udara

Kako pomoći osobama da se oporave i uzdignu nakon moždanog udara

Svjetska organizacija za moždani udar (World Stroke Organization) međunarodni dan podizanja svijesti o moždanom udaru 29. listopada obilježit će uz slogan koji naglasak stavlja na život nakon moždanog udara, koristeći se na društvenim mrežama hashtagom #UzdigniSeNakonMoždanogUdara 

Slogan je fokusiran na osvještavanje ključnih problema i potreba oboljelih od moždanog udara. Istovremeno se pažnja javnosti usmjerava i na potrebe i probleme njihovih njegovatelja i skrbnika, kako bi se postigla najbolja moguća kvaliteta života.

U svijetu danas živi približno 80 milijuna ljudi koji su doživjeli moždani udar, od kojih ih više od 50 milijuna živi s nekim oblikom trajne onesposobljenosti kao posljedicom moždanog udara. Za mnoge od njih život nije u potpunosti isti kao prije. No, uz pravilnu njegu i podršku moguće je ostvariti ispunjen život. To nam svakodnevno pokazuju primjeri milijuna osoba koje su preživjele moždani udar i postigle odličan oporavak. 

U razgovoru s osobama koje su preživjele moždani udar i njihovim njegovateljima, te kroz rasprave unutar članica organizacije na temu liječenja i oporavka od moždanog udara, u Svjetskoj organizaciji za moždani udar detektirali su na koji način pomoći boljem oporavku oboljelih:

- Biti ispunjen nadom u najbolji mogući oporavak u ovom trenutku, kao i u budućnosti.
- Primiti psihološku i emocionalnu podršku u skladu s individualnim potrebama.
- Biti uključen u sva područja društva bez obzira na moguću onesposobljenost.
- Primati podršku (financijsku ili neku drugu) kako bi se omogućilo dugoročno zbrinjavanje oboljele osobe.
- Podržati povratak oboljele osobe na posao i/ili na ostale aktivnosti kojima se želi posvetiti nakon moždanog udara.
- Dobiti pristup formalnim i neformalnim uslugama koje oboljelima omogućuju dostupnost potrebnih usluga.
- Povezati se s drugim osobama koje su preživjele moždani udar i njihovim njegovateljima što pomaže oboljelima u pružanju i dobivanju podrške tijekom oporavka od moždanog udara.

 

Popunite obrazac kako biste se prijavili na listu


Prijava uspješna! Hvala Vam na učlanjivanju.