Iskustva pacijenata

Iskustva pacijenata

Kroz osobna iskustva ljudi s moždanim udarom želimo javnosti skrenuti pozornost na moždani udar - ozbiljnu bolest koja ne bira dob, vrijeme ni mjesto. Srećom, moždani udar se može spriječiti i liječiti. Ključno je prepoznati simptome i brzo zatražiti pomoć liječnika koji znaju kako spasiti život i zdravlje od teških posljedica moždanog udara koji je u Hrvatskoj prvi uzrok invalidnosti i drugi uzrok smrtnosti te jedan od glavnih uzroka demencije. 

Kako prepoznati i kako se nositi s posljedicama moždanog udara za kampanju Pobijedi vrijeme#spasi mozak govore: dr. Hrvoje Jurlina, PR i marketinška stručnjakinja Vedrana Hercigonja Majetić, studentica Katarina Sudarić, psihologinja Aleksandra Mindoljević Drakulić, radijska voditeljica Ivana Plechinger i glumac Željko Vukmirica.
 

Tri znaka moždanog udara

Moždani udar može se dogoditi neočekivano i u bilo kojoj situaciji. Ne podcjenjujte 3 znaka upozorenja. Kod nagle oduzetosti i poremećaja govora nazovite 194! Pobijedi vrijeme#spasi mozak

Hrvoje Jurlina, liječnik obiteljske medicine

Važno znati kome se obratiti u slučaju moždanog udara, a posebno je važno znati što uraditi nakon izlaska iz bolnice, jer tada nastupa razdoblje koje zahtijeva trud, njegu, angažman ulaganje cjelokupne obitelji i zajednice.
 

Željko Vukmirica, glumac i profesor

Imao je sreću u nesreći da je Hitna pomoć bila u blizini i odmah je transportiran u bolnicu gdje je dobio odgovarajuću terapiju. Moždani udar ga je naučio koliko je važno jesti redovito u isto vrijeme i poći spavati u isto vrijeme.

Ivana Plechinger, radijska voditeljica i pjevačica

Najteže joj se bilo pomiriti s činjenicom da joj se moždani udar dogodio s 39 godina, jer je mislila kako se to događa starijim ljudima. Bila je osoba koja se stalno zabrinjavala i uvjerena je da je taj strah bio okidač za moždani udar. Zato danas svima govori kako je u životu ključno imati pozitivan stav.

Vedrana Hercigonja Majetić, PR stručnjakinja

Moždani udar joj se dogodio s 52. godine. Njen život i zdravlje uistinu je spasilo vrijeme: Hitna je došla najbrže što je mogla, a nedugo poslije u KBC Rebro mehaničkom trombektomijom su joj uklonili trom iz moždane žile. Zahvaljujući tome nema ozbiljnijh posljedica moždanog udara, a svoje zdravlje danas čuva zdravim načinom prehrane.

Katarina Sudarić, studentica

Na Božić 2013. godine s nepunih 18 godina života dogodio joj se moždani udar. Uzrok je bio urođeni višak krvnih žila u mozgu. Nakon strašne životne epizode, najvažnije je, kaže, prihvatiti tu činjenicu i krenuti dalje pozitivno kroz život na najbolji mogući način.

Aleksandra Mindoljević Drakulić, psihologinja

Nakon moždanog udara život joj se iz temelja promijenio. Stvari koje je ranije voljela sad je morala staviti sa strane i okrenuti se mirnijem životu. No, pronalazi u sebi energiju za okrenuti novu stranicu u životu... 

 

Popunite obrazac kako biste se prijavili na listu


Prijava uspješna! Hvala Vam na učlanjivanju.