Glas liječnika

Glas liječnika

Iako još nije došlo do konačne prekretnice u liječenju moždanog udara, znatan napredak učinjen je posljednih nekoliko desetljeća. Danas se puno više zna o učestalosti i sprječavanju moždanog udara, faktorima rizika, dijagnostici i liječenju, te rehabilitaciji. 

Među našim sugovornicima su vrhunski liječnici koji predano rade na spašavanju zdravlja i ljudskih života od posljedica moždanog udara da svojim znanjem i iskustvom pomognu objasniti što većem dijelu stanovništva koji su njegovi simptomi, te što učiniti i kamo se uputiti u slučaju postojanja sumnje na ovo teško neurološko zbivanje u organizmu. 

  • prof. dr. neurologinja, doktorica Zdravka Poljaković pročelnica Zavoda za intenzivnu neurologiju KBC-a Zagreb i predsjednice Hrvatskog neurološkog društva;
  • intervencijski radiolog dr. Vladimir Kalousek koji u KBC-u Sestre milosrdnice sa svojim timom pacijentima uklanja opasne trombove iz moždane krvne žile;
  • doktorica primarijus Višnja Nesek Adam, predsjednica Hrvatskog društva za hitnu medicinu i dr. Mihaela Leš, također iz sustava hitne medicinske pomoći, ključnih karika u spašavanju zdravlja i ljudskih života;
  


 

Tri znaka moždanog udara

Moždani udar može se dogoditi neočekivano i u bilo kojoj situaciji. Ne podcjenjujte 3 znaka upozorenja. Kod nagle oduzetosti i poremećaja govora nazovite 194! Pobijedi vrijeme#spasi mozak

prof. dr. sc. Zdravka Poljaković, specijalist neurolog

U Hrvatskoj su dostupne uspješne metode liječenja, tzv. rekanalizacijske terapije kojima se vadi ugrušak iz krvne žile. Trenutno se primjenjuju u dva centra u Zagrebu i jednom u Splitu, a u planu je proširenje na Rijeku i Osijek.

primarijus dr. Višnja Nesek Adam

Liječnici hitne medicine imaju ključnu ulogu jer prvi dolaze u doticaj s pacijentima s moždanim udarom. Važno je na vrijeme osobu transportirati u ustanovu specijaliziranu za moždani udar i paralelno s tim liječnike u toj ustanovi upozoriti da se pripreme za takvog pacijenta.

Mihaela Leš, dr.med.

Moždani udar je za Hitnu pomoć crvena situacija, jer odmah po dojavi izlazi na teren. Građane je važno informirati o tipičnim i netipičnim simptomima moždanog udara kako bi mogli na vrijeme reagirati i spasiti zdravlje i ljudske živote. 

dr. Vladimir Kalousek, specijalist radiologije

Kroz arteriju u preponi pacijentu se uvodi dugački kateter sve do mjesta u mozgu gdje se smjestio tromb, kojeg se potom izvuče van. Zahvat se zove mehanička trobmektomija nakon koje se većina pacijenata potpuno oporavi.

 

Popunite obrazac kako biste se prijavili na listu


Prijava uspješna! Hvala Vam na učlanjivanju.